Vissza az elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Parketta színezés, pácolást bármilyen színre kérésre teljesítünk.
Laminált padlók fektetése, svédpadlók leragasztása, színezése pácolása lakkozása, vagy olajozása a kívánt színre Önnek!
Öreg, régi parkettából kihozzuk amit lehet, ez egy régi sötét, hézagos parketta volt. Átrakva, felújítva, a lakás dísze lett.
Új tölgy parketta átszínezve, lakkozás előtti állapotban.
Fonott kockabetétes parketta, a megrendelő terve szerint készítve!

Üdvözlöm!

djKedves látogató! Köszönöm, hogy megtisztelt látogatásával, és remélem, hogy saját készítésű weblapommal kielégítő tájékoztatással szolgálhatok az Ön számára. Célom,a hasznos információ átadása, az hogy kellő felkészüléssel kezdhessen hozzá, álmai megvalósításához. Remélem hozzá segítem a munkámmal. Kérem figyelmesen olvasson el minden információt. További kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal. MI valóban életre keltjük a fát. Olvasson el a weblapon minél több információt, hogy tanuljon, és fordítsa a saját maga hasznára. Egy dologban biztos lehet, ha megbízást kapunk egy munkára, azt szívvel lélekkel teljesítjük.

Telefon: 06 20 444-7295

e-mail: szentesanyi@gmail.com

Get Adobe Flash player

 Fontos kérdések - válaszok a parkettázásban

 

 

Beton nedvességmérése

Az egyik legfontosabb teendőnk parkettázás előtt! Nem szabad sajnálni rá időt, pénzt, meg kell mindenképpen "csináltatni" a lerakás előtt. Ez nagyon fontos! Kő burkolat esetén nem lenne gond, de mivel fával dolgozunk, a nedvesebb betonra lerakott parkettánk tönkremehet, kárba veszhet az anyagunk, munkánk, és a rá fordított idő. A kelleténél nedvesebb betonon a lerakott parketta megdagadhat, ha szerencséjük van akkor nem púposodik fel, de amikor a kiszárad a beton, és a fa,  akkor bizony rések keletkeznek, amit sokan kérdeznek, hogy miért van. A ragasztott burkolatunk esetében a ragasztó is  jelentősen károsodhat a nem kívánt mozgás miatt. Nem beszélve, arról, hogy a nedvesebb fában megjelenik a szú bogár, szíjácsbogár, gomba, fertőzheti meg parkettánkat, és ezzel visszafordíthatatlan folyamat veszi kezdetét.


 Mérés kivitelezése:  Mintát veszünk a mérni kívánt betonból a beton tetejétől lefelé 1cm-re kezdjük meg a minta begyűjtését egy fém tégelybe, ez lehet 20gramm vagy 50gramm. Ötven grammal pontosabb az eredmény. A pontosan kimért mintát beletöltjük a mérőműszerünk tartályába, majd beleteszünk 2 db acélgolyót, és a karbid üvegkapszulát, és lezárjuk a műszert. Alaposan összerázva a fém golyók összetörik a már lezárt mérőnk belsejében a kapszulát, amely elkeveredik a beton mintával. (Karbidpor + víz= acetilén gáz) A beton víz tartalmának mennyisége arányában  fejlődik az acetilén gáz, és ez a gáz nyomást képez. A mérőműszer kijelzőjén a pontos érték úgy 10-12 perc után leolvasható. Jegyzőkönyvbe belekerül a mérés helye, dátuma, a leolvasott érték, a kivitelező cég, és a megrendelő aláírásával nyugtatva.(esetleg digitális fotó is.) max. 15 perc telik el, és innentől már tiszta képet kapunk a betonunk jelenlegi állapotáról, és nem kockáztatni egyik félnek sem. Vállalunk akkor is nedvességmérést, ha nem mi parkettázunk. Erre akkor lehet példa, ha a tulajdonos önerőből saját maga akarja lerakni pl: laminált padlót, de mindenképpen szeretne meggyőződni arról, hogy a beton alkalmas-e a burkolásra. Vagy más szakemberrel dolgoztat, de a szakember nem rendelkezik az szükséges mérőműszerrel.

Megjegyzés: Egyedül ezt a mérési módot fogadják el a szakértők beton nedvességmérés területén, minden más mérőműszerrel mért adat, pl. ultrahangos mérés, ellenállás mérése,  NEM HITELES ! , nem pontos adat!

    


    Padloponozásról

(Sokféle szakember vállalja be, de kevesen tudják jól. Itt most arra gondolok, hogy más szakmákból hozzá nem értők is bevállalják )

Látszólag könnyen kivitelezhető, de sok odafigyelést szakértelmet igényel, mert mindennek ez az alapja. Saját magam szeretem csinálni, ha a burkolatot nekem kell majd ráfektetni. Az aljzatbeton állapotának felmérése után következik az anyagszükséglet megállapítása, és a neki megfelelő aljzatkiegyenlítő kiválasztása, mivel többféle kiegyenlítő áll rendelkezésre, más-más tulajdonságokkal. A hozzá való alapozó  megvétele, ami szintén nagyon fontos! Vízzel való alapozás, már eleve hibás folyamat. Sok hibát rejt az anyagsűrűség rossz beállítása, (híg kiegyenlítő, vagy túl sűrű ). Fordulatszabályzós keverő, és a speciális lehúzó kanál elengedhetetlen! Ha PVC burkolat kerül a padloponunkra, akkor, száradás után még tárcsás csiszológéppel, is át kell csiszolnunk, hogy szép sima, üvegszerű tapintása legyen.

     
    Csiszolás lakkozásról

 Sokan szokták kérdezni, hogy hányszor csiszolom, meg a parkettát, mi lesz a hézagokkal, mi fog történni ,és miért kerül ennyibe?

 

A parketta csiszolás először  egy "durvaszemcsés" papírral kezdődik, amely általában 36-os szemcseszórású. ezután történik a szélek csiszolása egy másik géppel. Utána egy közepes szemcsés papír következik, 60-as szemcsszórású, amely az előző papír karcait távolítja el, és cseréli le finomabbra. Ezután következik a hézagok tömítése.  Ha megszáradt tömítőanyagunk akkor következik a finomcsiszolás 120-as finompapírral, majd még egyszer a szélek csiszolása 80-as, vagy 120-as papírral. Szegélylécek felrakása után az egytárcsás, vagy körtárcsás polírozógép tökéletesre polírozza egy 120-as, vagy 150-es ráccsal a felületet, amelynek köszönhetően előjönnek a szemmel eddig nem látható hibák, majd el is tűnnek polírozás után. Valamint a parkettlécek erezete, szépsége sokkal jobban látszódik.

Eddig ez mind szép és jó, de. Van egy létező probléma amely mozgós recsgős parkettáknál jelentkezik. Mégpedig az, hogy egy mozgós parketta csiszolásakor a hézagtömítés egyenes arányosan a mozgás mértékének nagyságával időarányosan kijön a parketta közül. Egy emberi testsúly hatására ez be is következik az előző sorban leírtak szerint. Lehet késleltetni a tömítőanyaghoz adagolt fa ragasztóval, vagy lakkot is keverhetünk bele, de ez csak kicsit hosszabbít az időn, a végeredmény nem lesz kielégítő. Szerencsésebb, ha nem mozog a parkettájuk, vagy van pénz az átrakásra, ha az lehetséges a parketta állapota engedi. Ha a parketta stabil, és nem mozog, akkor a hézagtömítés is benne marad, időtálló. Csodát nem szabad várni, akkor ha az okot nem tudjuk ezesetben a parketta mozgást meszüntetni, idő, vagy pénz hiányában. Vannak speciális oldószeres tömítők, műfák, de az is csak fixen álló parkettánál jó. Amit még tudok ajánlani mozgós parketták esetében a lehető legjobb megoldás a hideg kötésű műgyanta kezelés. A lakkozás kezdetekor két réteggel bevonjuk a parkettát és úgy működik, mintha felülről is meg lenne ragasztva. Stabilabb megoldás, igaz 200Ft-al drágább négyzetméterenként, de az eredmény kielégítő, többlet összeg pedig jelentéktelen. Az utána következő két réteg lakkal befejezzük a munkát. Száradás, kötés után a parketta kinézete, tapintása egyértelműen kielégítő.  

 


    Mozgós - recsegős parketta

Mozgós recsegős parketta kellemetlen jelenség, megszüntetésére lehet több fajta megoldás. Szegezett parkettáknál lehet ez fő probléma, a kilazult vakpadló, alatti feltöltés megsüllyedése, és a kilazult szögek okozhatják. A feltöltés amely lehet kvarchomok, vagy salak, megülepszik, ezáltal jobban mozog a vakpadlóval a parketta, meglazulnak a szögek, és recsegő nyikorgó hangok törnek ránk amitől idegbajt kaphatunk, vagy legalább is rosszul viseljük. Meg is értem, mert mindenképp kellemetlen.

Megszüntetése lehet átrakással, amelynek a folyamata, a parketta felszedése, sorba rakása, hisz minden darabnak ugyan oda kell visszakerülnie ahonnan kiszedtük. A megsüllyedt padló vízszintbe hozatala, SZÁRÍTOTT kvarchomokkal!, való tömörítéssel a vakpadló alá orvosolható a hiba.

Ha a parkettánk az első felbontását éli meg, akkor még szegelve visszarakható, és feltételezzük, hogy a teteje is szép, tehát csiszolás után szép felületet fogunk majd látni. Mert van olyan is amikor az elhanyagolt parkettáról lekopott a lakk, takarításkor, beszívódott a "piszkos" felmosó víz, stb., ilyen esetben, kétséges a végeredmény, csiszolás után. Vagy már a sokadik átrakását éli meg a parketta, és a csapok- hornyok sérülése miatt a visszarakás lehetetlen, vagy ha megpróbáljuk, a recsegés ropogás nem tűnik majd el, (fölösleges munka).

Van még egy alternatíva, az átrakásnál, vagy a felszedett rossz szegezett parkettát, kidobjuk, és a helyére vásárolt új parketta, hogy soha ne recsegjen-ropogjon, meg lehet oldani másképp is.

Röviden leírom a folyamatot. Felbontottuk a régi parkettát, előttünk van a vakpadló, ami mozog. Átszögeljük az egész padlót a párnafához 65-ös szögekkel, hogy stabil legyen, mert ezek is kiszoktak lazulni. Amikor ez kész, akkor szárított kvarchomokkal  betömörítjük a padlót, "aládolgozzuk" a homokot. Amikor ezzel megvagyunk, rácsavarozunk 12 -vagy 15mm-es csapnútos  OSB. lapot gipszkartoncsavarokkal.  Ezzel kapunk egy stabil aljzatot, és erre már leragaszthatjuk a parkettánkat. Soha nem fog nyikorogni, kimozgósodni. Minősége, a betonra ragasztott parkettával lesz egyenértékű.

Ezen leírtakat képekben meg lehet tekinteni! Klikk IDE!
    

Folytatás következik!